Akut skade

RICE, PRICEM – Når skaden lige er sket

Akut skadesbehandling, som bør ske hurtigst muligt efter en akut skade er opstået! Læs her hvad du selv bør gøre.

Er du kommet akut til skade?

– Det kan være en forstrækning, et vrid i knæet, et vrid i ankelen, en fibersprængning eller andet – så er det en akut opstået skade. Det skal behandles hurtigt så det ikke forværes, og smerterne holdes på et minimum.

Det gør virkelig ondt da kapilærene (de små blodkar) er blevet beskadiget, nerverne lokalt i området påvirkes, trykket stiger, og der sendes signaler til hjernen om at det skal gøre ondt, således at man ikke eks. løber videre på den beskadigede fod.

Følgende er en vejledning til hvad du selv kan gøre nu og her, og hellere før end siden (!), da tiden her er en vigtig faktor for at komme hurtigere tilbage på benene, som det også fremgår af PRICEM princippet.

Sidste nye er PRICEM som står for –

(P)rompt

(R)est

(I)ce

(C)ompression

(E)levation

(M)obilisation.

På dansk – Hurtigt – Ro – Is – Kompression – Elevation – Bevægelse.

I de ældre dage brugte man “kun” RICE princippet – Ro – Is – Kompression – Elevation.

Der er flere delte meninger om hvad man bør gøre og ikke gøre. Personligt anbefaler jeg altid PRICEM som udgangspunkt. Det gør jeg fordi at tiden er en vigtig faktor i akut opståede skader, og herefter er det vigtigt at bibeholde noget bevægelse eller mobilisering i det tilskadekomne område.

Med Akupunktur kan vi smertelindre området, men ikke fjerne skaden.

Med Kinesio taping, eller sportstape kan man supplere med en drænage af det skadede område, således at hævelsen, og dermed trykket i området, hurtigere vil fortage sig, og dermed også smerter fra trykket på nervetrådene.

Som udgangspunkt behandler vi ikke på akut opståede skader i klinikken, før der er gået mellem 48 – 72 timer. Det er nemlig meget begrænset hvad vi kan gøre, som du ikke selv kan gøre derhjemme i dette tidsrum, så det vil være spild af din tid og dine penge.

Du er altid velkommen til at kontakte os for rådgivning, samt for yderligere info omkring hvad vi kan bidrage med, når først skaden er sket.